En spya med segerchans

Visst är det härligt med skrällar. Minns med glädje när Henke Larsson blev framröstad som Sveriges genom tiderna bästa fotbollsspelare framför träben som Gunnar Nordahl, Kurt Hamrin med flera. Lika underbart härligt var det att se Helena Bergström få ta emot priset som Sverige genom tiderna bästa skådelspelerska före nollor som Greta Garbo och Ingrid Bergman. Jag älskar Ljungskile i allsvenskan, 1-2 mot Costa Rica och Tommy Salos skarvnick mot Vitryssland. Sverige är fantastiskt. Här hyllas Stefan och Krister för sina lustspel, här kan Sten & Stanley helt ogenerat sjunga samma låt i trettio år och bli avgudade för det. Sverige är landet där alla nyblivna trettioåringar köer en Norah Jones-platta för att det är jazz. Här drar Paul Potts mer publik än Luciano Pavarotti.

Det är helt logiskt att Malena Ernman vinner melodifestivalen. Operakväljningen var sannolikt det svagaste bidraget av de trettiotvå som ställde upp i år. Men Malena sjöng ju opera jättefint och sådant ska premieras.

För att se framåt.. Ska ett svenskt bidrag ha skuggan av en chans så måste det sticka ut. Ja, Sverige har vunnit fem gånger tidigare. Fyra av gångerna var emellertid när Sovjet var Sovjet och inte som idag Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Estland, Lettland, Litauen, Georgien, Azerbadzjan, Armenien och Moldavien (jag glömde säkert något land). På samma vis var det innan juggarna fick en jättehop av nya grannländer att rösta på. Sverige har heller inte några stora skaror ultranationalistiska utvandrare boendes runt om på kontinenten. Det blir svårare och svårare för Sverige att vinna tävlingen. Charlotte Nilsson då? Ja, hon vann efter kommunismens fall och detta tack vare en blond kalufs, en väl tilltagen hylla samt myten om den svenska synden. Idag tror jag inte ens det hjälper.

Jag tycker Malenas operadiscodänga är vedervärdig. En skymf mot såväl opera som popmusik. Likförbaskat är det sannolikt det enda av de svenska bidragen som kan vinna eurovisionsschlagern. Den är en riktig dark horse, den sticker ut från de andra bidragen, hur värdelös den än må vara. Finland vann med Lordi trots att den finlänska kultureliten (finns det en sådan förresten?) förgryste sig över låten. Den stack ut från mängden. Malena Ernman kan bli sist i Moskva, men hon kan jäklar ta mig vinna också.


***

Caroline af Ugglas var givetvis bäst. Fullkomligt lysande, och det höll nästan hela vägen. Är hon så folklig nu att hon kan få en bakelse uppkallad efter sig?


***

Måns tomma blick vid ögonblicket då det gick upp för honom att han var chanslös var nästan hjärtekärande. Han såg inte speciellt tacksam ut när han bockade för de som ringt in och röstat.


***

Följer med glädje min Jill Johnsson-tråd på Way out west-forumet. Ironi är svårt på internet.


***

Är detta vårt sämsta eurovisionbidrag sen Martin Stenmarks Las Vegas (som i sin tur var det sämsta bidraget sen Forbes låt om Beatles)? Jag tycker nog det.


***

Tingeling, tingeling...

Ny vecka, nya bedrövelser?

Det är ny vecka. Bitterheten över strafförlusten i Leksand lade sig så sakteliga under helgen. Trots misslyckandet har man fog för att se fram emot nästa säsong. Junisarna har verkligen sett till att det tidigare i det närmaste töntförklarade hockeylaget fått Malmöborna bakom sig. Schabblar styrelsen bort detta vet jag inte vad jag gör. Det finns ett hockeyintresse i Malmö, och detta måste stadens enda elitlag kunna utnyttja. Det ska inte behöva finnas några motsättningar mellan hockeyn och fotbollen. Det är knappast så att säsongerna överlappar nämnvärt.


***

Blev nästan intervjuad av Metro idag. En söt flicka med stor mössa och ännu större kamera haffade mig på Bergsgatan. Flickan tyckte jag skulle svara på "Dagens fråga", och posera med min nuna någonstans i slutet av tidningen. Jag avböjde emellertid när jag fick höra frågan som löd: "Skulle du tänka dig att gå ner till 80 procent i lön för att slippa bli varslad?" Det är en sådan fråga som man, oavsett vad man svara får äta upp på varje fikarast i all oändlighet. Vill man verkligen att chefen ska veta vad man tycker i en sådan fråga? Tisdagar är en av de dagar då Metro figurerar i stor upplaga på jobbet.

Ska bli roligt att se vad de människorna som är modigare än jag har svarat. Jag skulle nog i ärlighetens namn kunna tänka mig att gå ner i lön om det hade räddat mig undan arbetslöshet. Något måste jag ju sysselsätta mig med.


***

Någon mer än jag som är trött på att höra om kungafamiljen? Måste man ha en åsikt?


***

Året hittills bästa spelning för min del var Justin Townes Earle på Babel den tionde februari. Då jag inte bloggade på väldigt länge glömde jag nämna hur bra han var. Idag har jag emellertid spelat hans skivor hela dagen på jobbet för att återuppleva lite minnen. Ett annat sätt att göra det på är med hjälp av Youtube. Så här bra var det:


RSS 2.0