Farval Hua Hin - en kort summering

Inga trottoarer, galen trafik, marknader med krimskrans och horor i overflod. Dar har du det negativa, allt annat ar positivt. Precis allt annat. Det ar med stort vemod jag skriver detta. Jag har aldrig tidigare kant sa mycket for ett resmal som jag gor for Hua Hin. Manniskorna ar fantastiskt trevliga. Kanske beror det pa deras buddistiska tro dar goda garningar premieras efter doden. Annars vet jag inte vad det skulle vara. Jag har nastan blivit ofortjant val mottagen av manniskorna har. Formodligen darfar jag shoppat som en galning.

Maten har ocksa varit fantastisk. Den thaimat man far i Sverige kan inte pa nagot sett mata sig med maten har. Har aldrig atit sa goda gronsaker, och jag har svart att minnas att jag atit sa val kryddade ratter. Nagon gang har det varit starkt sa tungan i det narmaste fortvinat, men jag antar att det ar sa det ar i Asien. Starkt eller ej sa smakar alltid maten gott, och den ar nyttig ocksa. Det finns inga tjockisar har, atminstone inga infodda. Fragan ar ifall jag kommer vaga ata thai hemma i Malmo den narmaste tiden. Vill inte sabba minnena harifran.

Imorgon beger jag mig vidare till Bangkok. Har lite plats over i resvaskan for att klara den sista shoppingen. Bangkok ska vara en utmarkt shoppingstad. Madam bekymrar sig forstas redan over sin packning. Den vaska som var sa latthanterlig vid avresan ar idag tung som bly. Efter Bangkok kommer det kravas en valplanerad packning och riktigt snall tjansteman i inchekningsdisken for vi ska fa hem alla saker och dessutom undvika overviktsavgifter. Allt gar med vald och vaselin!

Om shopping

Trots att jag ar ganska avigt installd till bloggar om shopping sa kanns ett inlagg i amnet i det narmaste oundvikligt. Overallt finns de, forsaljarna, och de gor sitt basta for att pracka pa mig saker som jag egentligen inte behover. Vissa forsaljare ar irriterande paflugna. Varst ar skraddarna. Det racker att man slanger med blicken mot de hopplost omodernt uppkladda skyltdockorna i deras fonster for att man ska ha skraddaren hangande pa sig som en igel. Han ar sjalv uppkladd i kavaj, har valkammad frisyr och vill hovligt ta i hand for att visa upp sig som en respekterad yrkesman. Tar man i hand kommer man inte darifran, han slutar aldrig prata. Man forsoker med halvmjakiga avvisningsfraser som "maybe I come back tomorrow", men det ar lonlost. Han slapper inte ivag dig forran han fatt beratta for dig om hela sortimentet, att priserna ar "good" eller i basta fall "special" eller "happy hour" och att han ar den basta i hela stan. Det ar skitjobbigt, men man gar likval i dreas fallor om och om igen. 

Foraljarna dras till mig som flugor kring en sockerbit. Jag ser ganska snall ut och ses nog som ett lovligt byte. Misstanker att jag ar en ganska bra kund ocksa. Har, trots att jag inte ar stormfortjust i utbudet har, shoppat en hel del. Jag ar emellertid inte ensam i familjen. Madam, som forsaljerna omnamer Monica (farsan ar forovrigt "papa"), ar varst. Forsaljarna alskar Madam som intresserat studerat allt de kommer dragandes med. Papa suckar mest och skakar avvisande pa huvudet. Han ar nagot mer svarovertygad an oss andra, och hans ibland nagot barska blick skrammer fortjanstullt bort de orientaliska kopmannen. Papa har ocksa handlat en del ska tillaggas. Han handlar piketrojor och pavisar garna och ofta trojornas fortrafflighet. Det dummaste vi har handlat da? Det maste vara sandborstarna pa stranden, dar borststrana ar sa mjuka att de knappt orkar rubba sandkornen. Bade madam och papa kopte, men jag lat mig inte luras. Inte den gangen i alla fall.

Apropa luras sa har vi det har med prutning. Som dum svensk turist ar man alltid for snall. Utgangspriset ligger alltid hundra procent over det egentliga priset. Anda star man dar och har daligt samvete, trots att man innerst inne vet att forsaljarna inte skulle slappa ivag nagot som denne inte gor en god vinst pa.  Jag kopte ett par jeans idag. Utgangspriset lag pa 950 baht (vilket ar ungefar 250 svenska kronor). Jag bjod 600, och trodde att jag var djarv. Forsaljaren nappade nastan direkt, och jag stod dar som en dum turist och insag att jag nog kunnat ga ner nagon hundring till. Vill knappt tanka pa de sjuka overpriser jag betalat denna veckan, men a andra sidan ar det billigare an hemma. Antar att jag kommer hinna bli lurad ett par ganger till innan veckan ar over.


***

Solbrannan borjar ta sig sa smatt, till och med i ansiktet dar pigmentet brukar vara oerhort svarflirtat. Mot madams och papas laderhud kampar jag dock forgaves, aven om jag igar gjorde ett tappert forsok som resluterade i en ilsket rod rygg som annu ar varm som en spishall.


***

Maten ar fortsatt fantastisk, och faktum ar att de basta restaurangerna finns pa var gata. Man behover nte alltid ga over an efter vatten.


Apor, elefanter, golf och annu mera apor

Jag ar uppe pa benen igen sedan ett par dagar tillbaka och har hunnit med en hel del sedan forra gangen jag uppdaterade har. I forrgar besokte vi apberget i Hua Hin. Vad berget heter egentligen har jag ingen aning om, men apor var dar och de var inte alls skygga. Harligt exoktiskt for en svensk som blir exalterad av att se en igelkott luffa over en grasmatta eller att se en ekorre skutta upp i ett trad. Jag hade forhoppningar om att kunnaladda upp ytterligare ett bildsvep sa ni kan fa se aporna, men datorerna har nere lamnar en del att onska. Aporna ser hur som helst ut som Krusty the Clowns cirkusapa, for er som foljer Simpsons.

Igar var vi  pa elefantridning. Turistfalla? Mojligtvis, men likval valdigt kul att ha gjort. Man forstar inte hur stor en elefant ar forran man suttit pa en. Det ar skumpigt att rida elefant, och det gar inte vidare fort. Mitt djur hade dessutom en svagt framatlutad sadel, och det kravdes en skaplig kraftanstrangning for att man inte skulle halka av bjassen. Rutten vi skumpade runt var ganska trist. Vi passerade genom ett par traddungar och ett par mindre vattendrag, men for det mesta var det bara vanliga grusganger. Allt var inom ett inhagnat omrade.

Idag spelade vi golf och et ar annorlunda an hemma fick vi erfara. I Thailand har man caddys. For er ickegolfare ar caddyn en liten filur som slapar runt pa spelarens klubbor och ger sma tips och goda rad i spelet. So far so good. Mediokra idrottsman som jag behover all hjalp i varlden. Dessvarre var min caddy mer intresserad av att rundan skulle ga fort an om hur jag spelade. Jag var tillslut sa forbannad pa honom att jag inte visste var jag skulle ta vagen. Vi fick for det forsta inte varma upp, vilket givetvis paverkar spelet for oss som pga av uselt svenskt vader inte hallt i golfklubbor pa flera manader. Vi hann inte njuta av de fantastiska miljoerna kring banan, knappt fotografera eller nagot liknande. Jag blev som sagt forbannad, och nar jag blir det sa spelar jag annu samre, vilket i sin tur gor att jag blir annu mer forbannad. Ni forstar sakert. Jag var rosenrasande nar jag rullade i sista putten, och var rejalt snal med caddyns dricks. Det fick naturligtvis han att surna till ocksa. Hoppas jag sabbade hans formiddag pa samma satt som han sabbade min.
En rolig detalj maste jag beratta fran golfen. Det fanns apor pa banan ocksa, och det gav sig efter bollarna. En apa tog snodde Monicas boll och kastade in den i skogen. Det ar sant som piggar upp!

Pa aterseende!


Montezumas hamnd

Dagens inlagg blir lite kortare an tidigare. Anledningen finns i rubriken. For er som inte ar familjara med uttrycket Montzumas hamnd kan jag kort namna att det kommer fran den aztekiske 1500-talsharskaren Montezuma som brutalt stortades och fangslades av den spanske conquistadoren Hernan Cortez. I efterhand har de konsekvenser som vasterlandska magar far lida nar de kommer i kontakt med u-landernas lite annorlunda bakterieflora kommit att kallas Montezumas hamnd. Idag var det alltsa min tur, och det ar inte omojligt att de smarriga skaldjurstallriken i foregaende inlagg som ar boven i dramat. Tror dock att jag kommer vara battre imorgon. Har fatt thailandksa superpiller, druckit litervis med vatten och till och med skaffat vatskeersattning.

Pa aterseende!

Vanemanniskan

Jag kunde verkligen inte sova i natt. Inte farsan heller. Damen i sallskapet sov dock som en stock, det gor hon alltid. Hon ar sadan. Det finns fa saker som stor mig mer an somnloshet. Det ar helt vardelost att ligga en hel natt och bara glo. Man vill ga upp och gora nat annat, men man ligger kvar fall i fall. Det finns trots allt en liten chans att man somnar. I vanliga fall blir jag helt stirrig att ligga vaken. Det blev jag i natt ocksa, till en borjan. Sedan slog det mig. Jag hade drabbats av jetlag. Det svarforklarade fenomen som drabbar resonarer i osterled. Hjarnan och kroppen skaffar sig vanor. Vissa ar medvetna, andra ar omedvetna. Manniskor ska vara vakna pa dagtid och sova djupt nattetid. Det ar vi alla rorande overrens om. Vad vi emellertid inte vet, eller mojligtvis bortser ifran, ar att hjarnan och kroppen inte har en aning om tidszoner och att de ger blanka fan i hur trott du ar samt har lite du tycker du har sovit. Nar jag gick i sang vid midnatt var kroppens klocka 18.00. Okej, han vill ta sig en liten lur, tankte kroppen. Jag fick en timmes ultralatt somn. Sadan somn som varit som klippt och skuren for andra halvlek i en dalig fotbollsmatch pa tipsextra. Darefter var jag pigg som en notkarna. For farsan var det lika dant. Vi  lag bada tysta i vara sangar och funderade pa saker och ting. Jag filade pa  formuleringar till mitt blogginlagg. Farsan klurade pa varfor det var stopp i vasken. Han slutledning var sjalvklar och helt adekvat. Nagon hade spytt i vasken. Det forklarade dels varfor vattnet inte rann undan och dels varfor det flot upp sma roda tarningar fran ledningen och vattenlaset. Det var ackligt, valdigt ackligt.


***

Trottheten till trots har vi varit tamligen aktiva idag. Att vara aktiv pa en semsterort innebar att ga upp i tid och att ta sig till stranden. Det ar verkligen rena paradiset har, och nar man val ar har sa forstar man varfor det ar sa populart att aka hit. Idag pa stranden fick vi solstolar anda nere vid havet, underbar seafood salad, ol och vatten for hundra kronor per skalle. For en extra femtiolapp fick man dessutom en och en halv timmes helkroppsmassage. Det utnyttjade jag givetvis.

Ska forsoka mig pa en liten bildspecial fran dagens aktiviteter.




Vi hittade en kokosnot och Monica tog sig en titt.


Det ar gott om hastar pa stranden...


...farsk frukt ocksa.


Jag fick massage...


...at och drack gott...


...och traskade hemat belaten!

En lang, lang, lang resa

Resan blev betydligt langre an man kunde tanka sig. Incheckningen pa Kastrup skedde strax efter klockan 14 pa mandagen.  Vi var ute i god tid for att slippa koer och stress. Planet var planerat att ga klockan 17 och vi avverkade i tur och ordning taxfreebutikerna pa flygplatsen. Jag kande viss oro att var flight inte tilldelats nagon gate. Oron var befogad, enormt befogad. Planet hade blivit forsenat. 22.50 var ny avgangstid. Sex timmar ar lange pa en flygplats, men vi fick vouchers - snallt tilltagna belopp, men anda - sa vi kunde ga och ata. Avgangen skots under kvallen upp med ytterligare en timme och femton minuter. Nya vounchers delades ut och dessa rackte precis sa vi fick en ol var. Vi var sega i kropp och knopp nar vi traskade pa planet strax efter midnatt. Da kom nasta chock. Det hade blivit fel med listorna fran bagageutlamningen. Planet blev ytterliggare tva timmar forsenat och lyfte inte fr[n Kastrup forran klockan 02.

Flygresan tog tio timmar och tjugofem minuter. Jag lyckades, min otympliga lekamen till trots, sova en hel del under resan. Veckan fram till resan var tamligen haktisk och detta hade paverkat min nattsomn sa somnen under resan var valkommen. Planet landade i Phuket, da flygplatsen i Bangkok fortfarande var stangd pga det hoolabaloo som for tillfallet forsiggar i Thailand. Att landningen skedde i Phuket gjorde att vi hade nio timmar i buss till hotellinkvarteringen i Hua Hin att se fram emot. En langresa till med andra ord.

Bussen gick naturligtvis inte i tid den heller. Nagra hade hamnat pa fel transferbuss efter ett missat inrikesflyg, och det dividerades i timmar. Resan till Hua Hin var ocksa langre an man kunde forestalla sig. Pa bussen var plotsligt min langa lekamen precis sa otymplig som jag ville minnas den. Jag tror att jag, trots idogt forsokande, fick tio minuters somn under den nio timmar langa bussresan. Tranfern skumpade varre an en gammal folkabuss pa en norrlandsk skogsvag och chaufforen korde som om han stulit bussen. Under resan gjorde jag mig ett par nya skivbekanstskaper i form av Glasvegas, Damien Jurado och Eldkvarns senaste alster. Vi checkade in pa hotellet vid sex i morse. Uppe pa rummet kom nasta overraskning. Sangen jag fatt var av taltsangskaraktar. Den var hard som sten. Farsan trodde att den lanats fran ett kloster, dar man av religiosa skal spaker sin kropp for att uppna nat himmelskt mumbojumbo. Lagg ut en frottehandduk pa ett stengolv och kasta dig pa den om du vill uppleva kanslan jag fick nar jag for forsta gangen la mig i sangen. Tack och lov var jag alldeles utmattad och samnade anda. I insomningsogonblicket hade det i runda slangar gatt trettiofyra timmar sen dorren lastes hemma i Sverige. Det blev en lang resa, en jobbig resa, men av forsta dagen pa resmalet att doma vart det vart besvaret.


***

Hotellet och researrangoren har fixat en ny sang till mig. Inga skugga ska falla over dessa.


***

Ingenting kostar har, sa skulle det varit hemma ocksa.


***

Det lokala olet Singha smakar mumma!


***

...och nu kom beskedet att flygplatsen i Bangkok oppnar pa fredag. No more bus! Sweet!


Pa aterseende!


RSS 2.0