Christian 2.0?

Söndagskväll igen. Efter att ha förlorat ett ganska långt inlägg på grund av att Internet Explorer hängde sig (tack Microsoft, jag hämnades genom att inte skicka felrapporten!) så får jag försöka på nytt igen. Hörde en tes i somras om att män försöker skärpa upp stilen när de blir singlar. Jag log lite åt teorin då. I morse slog det mig att jag spenderat åtskilliga tusenlappar på en ny garderob de senaste veckorna och att min gamla tjocka Thomson-tv fått maka på sig och ge plats åt en betydligt mer slimmad Philips. Vet inte om jag shoppar för att göra någon stilmässig uppgradering, då det knappast var de yttre attributen som kläderna eller tvn som fällde förhållandet. Jag är fortfarande samma person. Innehållet förändras inte för att förpackningen byts ut. Shoppandet är förmodligen snarare någon form av tröst. Man blir inte lycklig av att äga saker, men det lindrar i alla fall för stunden.

***

Vidare försökte jag balsamera mitt, av fotbollen, hårt sargade supporterhjärta genom att gå på hockey. Vilket fiasko det blev. 2-3 och uruselt spel mot Björklöven i en match där man på förhand hoppats, och nästan räknat med, att få se lite snygga mål från Malmös elitseriejagande rödhökar. Det som presterades i isstadion var verkligen mil ifrån elitserieklass. MIF förde inte ens spelet, trots överlägset spelarmaterial. Vet inte om det var ett medvetet drag från tränarna. Det kan trots allt vara klokt att öva in ett starkt defensivt grundspel tills kvalserien börjar i april. Peos lagbygge är hursomhelst inte där än. Det var allmänhetens åkning ikväll och massor av misslyckade soloåkningar från Malmös till synes omotiverade stjärnspelare. Jag låter tills vidare bli att oroas över detta, man går aldrig igenom en serie utan plattmatcher. Vad som dock oroar är att backbesättningen om möjligt ser än svagare ut än i fjol. Kapten Damgaard var riktigt trög i vändningarna och slarvig med pucken. Weihager, som ska få ett större ansvar i år, såg inte heller inte ut att ha utvecklats ett dugg. Try-out-Nickersson spelade till synes i spikskor, det gick kolossalt långsamt. Det såg ut som han konstant hade mjölksyra i varenda muskel i sin kropp. Förläng inte kontraktet för guds skull.

Får svårt att plussa någon spelare i dagens match. Paulsson såg skapligt pigg ut, Marcus Olsson likaså. Ingen av juniorerna gjorde bort sig. Nu väntar två svåra bortamatcher mot Mora och Växjö. Blir det inte skärpning kan det mycket väl sluta med noll poäng. Två segrar skulle däremot ge självförtroende inför fortsättningen.

***

Veckans tre skivköp blev Hello Saferides nya, Ron Sexsmiths "Whereabouts" och soundtracket till The harder they come. Den legendariska filmen som spred reggaemusiken från Västindien och ut över värden. Är nöjd med alla tre köpen.

***

Har fått en hel del positiv respons på mitt bloggande under veckan som gick. Det är kul!

***

Nu blir det lite TV-tittande innan det är dags för bingen.


Uppmaning

Dusan Melicharek
Ulrich Vincenzt
Jimmy Dixon
Robert Åhman-Persson
Christian Järdler
Daniel Andersson
Labinot Harbuzi
Guillermo Molins
Jeffery Aubynn
Ola Toivonen
Edward Ofere

Roland Nilsson
Hans Gren

Hasse Borg
Bengt Madsen

Vill ni trilla ur? Kan ni inte bara fara åt helvete allesammans!?

Ännu galnare!

Ron Sexsmith besöker KB den 18e november. Jag hade väl mer eller mindre bestämt mig för att gå dit. Nu är det etthundratio procent säkert att denne svensk kommer att stå på KB's golv aktuellt datum. Sexsmith gästas nämligen av Steve Forbert, en av mina absoluta favoritartister som jag dessutom aldrig trodde jag skulle få möjligthet att se. Jag bölar nästan av glädje!

Kopiöst vackra Romeo's tune för er som behöver lyssna in er!
Än vackrare It isn't gonna be that way för er som ännu inte är övertygade.

Helt galet!

Eldkvarn & Thåström - Flyktsoda

Måste tipsa om detta helt fantastiska klipp också.
Har ingen aning om var eller när det är inspelat, men jävlar vilken låt och vilket drag. Älska Youtube!

22/9-08

Det är måndag igen. Jag hade lovat mig själv att inte sitta sysslolös en minut, och jag höll mitt löfte. Det var på många sätt ett riktigt trevligt slut på en annars tråkig vecka. Det råder inga tvivel om att det känns som man har fått mer tid, helt ny tid som inte fanns för fem månader sedan. Självklart har dygnet fortfarande bara tjugofyra timmar, men när man hastigt tvingas omdisponera sin fritid så vill man fylla varenda minut med meningsfullt innehåll. I fredags, efter Betnér, kände jag ett oerhört sug efter att gå ut och festa. Lördag förmiddag kände jag, av helt och hållet självförvållade orsaker, motsatsen. Jag var egentligen mer eller mindre trött under hela dagen, och därför passade det utomordentligt med filmkväll på lördagskvällen. Efter att nästan ha knoppat in under den egentligen småroliga filmen The Darjeeling Limited, så kunde jag utan större problem hålla mig vaken till tramskomedin Dumpad.

***

På söndagen kom mamsen på besök, och jag ville bevisa både för mig själv och för henne att min kokkonst inte är så usel som alla tycks tro. Det blev Stroganoff, och det blev gott. För undertecknad, med stambord på Sibylla, var det nästan ett uppvaknande. Det var lätt att laga mat, även om jag grät som ett barn när jag hackade löken i mitt föga väl ventilerade kök.

Söndagskvällen, som var tänkt att bli vilsam, tillbringades istället i Trelleborg. Jag gick i kyrkan. Nej, ingen nattvard, ingen bön och ingen bikt. Eldkvarn spelade, och det var gratis. Det är nåt visst med Plura, han är en av de mest begåvade låtskrivarna vi har i det här landet. Det var riktigt trivsamt, det är fantastisk akustik i kyrkor. Det blev, ska tilläggas, stundtals riktigt påfrestande med predikan mellan låtarna. Känns inte predikan förövrigt väldigt överflödigt idag? Förr, före massmedia, var predikan ett sätt att sprida nyheter i småbyarna. Nu är det bara svammel som ingen lyssnar på. Även prästerna borde vara trötta på det, för det finns ingen som kan gå upp och dra en helt ny meningsfull repetoar vecka ut och vecka in året om. Jag säger ingenting om böner, nattvard och annat som hör religionen till. Det finns många som tror, och som känner en väldig trygghet tack vare sin tro. Men predikan, jösses! 

Nåväl, det om kyrkan, detta om Eldkvarn. Den, för bandet, något annorlunda konsertlokalen lockade en för bandet ytterst annorlunda publik. Det var mycket pensionärer som letat sig till kyrkan, och jag tror ingen av dem egentligen hade någon vidare koll på vad det var för band som spelade. Eldkvarn kunde därför ta tillfället i akt att välja en annan setlist än vad det vanligtvis spelar. En periferilyssnare som jag kände endast igen Kärlekens tunga och Landsortsgrabb. Att resterande låtar i samtliga fall höll väldigt hög klass skvallrar bara om att jag måste kolla upp Eldkvarn nogrannare.

Kolla detta klippet!

Dagens ord: Provocera

European social forum är i stan, och nu ser hela innerstaden ut som ett slagfält. Låt arrangörerna betala sitt kalasande ur egen ficka. Ja, jag vet, ESF har ingenting med skadegörelse att göra, men det är likförbannat så att varje gång dessa säckvävsbeklädda, arbetsvägrande sängrökare ger sig ut och demonstrerar så får skattebetalarna städa efteråt. Varför inte köra samma linje som i idrottsvärlden, där klubbarna blir ersättningsskyldiga om deras supportrar hittar på jävelskap. Var finns kontinuiteten? Varför får vissa kasta saker och andra inte? Borde det inte rimligvis vara läge att statuera exempel och säga att ingen får kasta saker.

Polisinsatsen, sedan. Jag tänker inte vara så populistisk att jag riktar kritik mot poliserna på gatan då de bara följer order. Det är hela debatten som är sjuk. Hundratals stenkastande ligister iklädda rånarluvor går mitt i tåget. Polisen får snällt titta på, det är den ordern man har fått. Att ingripa vore att provocera. Att provocera!? Jag blir sjukt provocerad av att läsa att polisen fick order att inte ingripa, och än mer provocerad av att små affärsidkare som frisersalonger och liknande får sina skyltfönster förstörda. Människor som är betydligt driftigare, och som bidrar mer betydligt mer för en levande stad, än vad reclaim the streets-aktivisterna i demonstrationståget gör. Jag blir också ytterst nyfiken på vilket politiskt budskap man vill förmedla till omvärlden när man skriver KLIPP KUKEN över hela Stadsdelsförvaltningen centrums fasad.

Provocera var ordet.

***

När vi ändå är inne på provokationer. Magnus Betnér var bra, det var riktigt roligt!

***

Dagens filmtips får bli the Darjeeling Limited. Det var inget man gapskrattade åt, men man log konstant i två och en halv timme.


Introtävling igen

P3s introtävling, som för dagen var en mittrotävling, var förvånansvärt lätt. Undertecknad prickade in sexton poäng av de tjugo möjliga. Med beröm godkänt, även om jag borde fixat Håkan-låten. Dagens skämskunskap var Spice Girls, men å andra sidan, vem känner inte igen Wannabe!?

***

Nu, jobb!

En välkommen helg

Helvetesveckan börjar så sakteliga lida mot sitt slut. Det har varit mycket skit som hänt, men ur jobbsynpunkt har veckan nog ändå varit ganska bra. Jag får allt mer ansvar, och även uppskattning när det visar sig att jag klarar av min något annorlunda arbetssituation. Feedback är bra, det får en att vilja jobba ännu hårdare. Just nu befinner jag mig dessutom i en situation där många järn i elden och konstant social samvaro med andra människor endast är positivt. Jag skulle aldrig klara att sitta sysslolös, och än mindre att sitta sysslolös ensam.

***

Ikväll ska jag gå och se Magnus Betnér. Om jag ska vara ärlig har jag praktiskt aldrig hört karln tala. Jag vet hur han ser ut för jag har sett honom på bild. Han ska vara provokativ, sägs det, och det kan säkert vara kul. Jag är full av förväntan, har aldrig varit på stand-up tidigare.

***

Nu kommer som sagt helgen och jag ska se till att ha massor att göra. Ensam är stark, sägs det. Fast jag vet inte, tycker snarare att ensam är trist.

***

Knake idag också. Är den äcklig så hoppar jag den traditionen tillsvidare.

***

Skoaffären i Tomelilla heter Sko-be-do. Det är kul!

***

Trött, hungrig och lite illamående. Sju timmar kvar.

Efter ösregn kommer hästpiss

...knaken smakade skit.

Efter regn kommer ösregn

Det känns trist att skriva om MFF, trist att skriva om vädret, trist att skriva om kärleken, trist att skriva om jobbet, om hälsan, om livet. Men MIF vann med 8-0 och jag ska äta lundaknake till frukost, så kanske har jag något kul att skriva imorgon.

***

0-4, och jag har slutat bry mig. Jag kan inte analysera, vill inte hänga ut någon skyldig utan nöjer mig med att konstatera att MFF är precis så här dåliga. De har skrapat ihop lagom med poäng under våren för att undvika den absoluta bottenstriden när det drar ihop sig. Vi kan väl blåsa av nu, hoppa över oktober som ändå lär bli dyster.

***

Knake!

Snopet

Det är över nu. Jag behöver samla tankarna, komma in i nya rutiner och låta klumpen i magen tyna bort.


***

Innebandy är en farlig sport. Aj, min nacke!
 

***

Vilken jävla start på veckan.


***

Helvete!


***

Usch...

När ilska blir till likgiltighet

Man borde känna ilska och förtvivlan. Veckan borde vara förstörd, men det känns bara likgiltigt, nästan väntat. MFF fick med 0-3 hemma mot Halmstad, i vad som kan ha varit den sämsta insatsen sen degraderingsåret -99. Likväl skrattade jag bara åt det. Jag gick hem, slog på tvn, hällde upp en whiskey och gjorde mig i ordning för fest. Efter år av kräftgång var 0-3 endast någon form av kvitto på att hela föreningen är sjuk. Att man lika gärna kunde skänkt pengarna för Afonso och Mackan till Radiohjälpen och byggt laget kring lokala förmågor.

Ibland undrar jag ifall en sund ekonomi rent av är till last för en allsvensk förening. Kraven utifrån ökar ju mer pengar klubben har på banken, pengarna ska omsättas i bra spelare som ska generera sportsliga framgångar. Det är inget konstigt, den rikaste klubben ska ha de bästa spelarna. Ett problem finns dock. De bra spelarna vill inte spela i allsvenskan, och det är egentligen inget nytt. När IFK Göteborg, stärkta av sina Champions league-finanser, försökte köpa sönder hela allvenskan ledde det inte till några sportsliga framgångar. Det blev endast början på en ekonomisk kris som slutligen mynnade ut i kval till superettan och ytterst tveksamma skatteaffärer. HIF fick hybris efter sitt Champions league-år, och ansåg sig plötsligt kunna betala ut fantasilöner till medelmåttor som Hans Eklund. Helsingsborgs kommun fick några år senare rädda mjölkossan undan konkurs. AIKs satsning slutade i kvartsamtal och degradering.

Nu är det MFFs tur. Lagets ekonomiska särställning i svensk fotboll tycks endast ha genererat problem. Man vill väl, och man vill köpa de bästa spelarna till föreningen, men spelarna vill inte till MFF eller allsvenskan. Istället betalar klubben fantasisummor för medelmåttor, dels för att man kan, men framförallt för att det är det som bjuds. Markus Halsti kostade sju miljoner kronor, Raul Kouakou kostade fyra, samtidigt som Bajen fick åtta ynka miljoner när Petter Andersson lämnade för Groningen. Det säger egentligen allt. MFFs ledning har rätt i att Swedbank stadion kommer ge klubben större ekonomiska muskler, men frågan är till vilken nytta? Så länge bra spelare väljer bort allsvenskan för större sportslig utmaning utomlands kan pengarna för stadion på sin höjd generera sjuka lönespiraler och fler dyra floppvärvningar.


***

Olé, olé, olé, olé. Igor, Igor!


***

Grym DJ på KB i lördags. Jag brukar generellt spendera min utekvällar kringvandrandes och är inte mycket till dansare. I lördags kunde jag emellertid knappt lämna golvet. De hade till och med rotat fram det här gamla mästerverket. Total eufori!


***

Hockey, hockey, hockey, hockey!


***

Det var gott det var helg!

Pokalen ska glimma där den hör himma!

Helgen i Göteborg är till ända, och jag får återigen tacka för husrum och fint arrangemang. På ett regnigt Chalmers golfklubb lyckades vi i Vellingelaget återerövra pokalen. Dock inte genom något övertygande spel, utan snarare för att vi råkade vara lite mindre dåliga än Göteborgarna i ovädret. För egen del var det en uppryckning mot förra årets dödsvandring på Kvarnby, 26 poäng i lördags mot 15 för ett år sedan. Jag var även den i laget med högsta scoren, vilket är på gott och ont eftersom det blir jag som för arrangera tävlingen nästa år.

Lördagskvällen tillbringades på Lilla London på Avenyn. Gott sällskap men ganska tråkig mat.

***

Calle Söderberg fick sin efterlängtade landslagsdebut, och fick göra mål också. Jag såg inte matchen men jag gläds med Calle som fick mycket beröm av såväl tränarstab som journalister efteråt. Kul för Calle, och hoppas att landlagsplatsen gav honom den här lilla extra självförtroendeboosten som kan få honom att leda MIF tillbaka till elitserien.

***

Ny tid och nya vanor, idag åt jag frukost innan jobb. Känner mig inte speciellt mycket sundare än så länge, mår mest illa för att jag ätit mjölkprodukter tidigt på morgonen.

***

Nu, kaffe!

***

Sen, jobb!


Torsdagstankar

Med tanke på att det redan är torsdag är det egentligen underligt att man har ångest (starkt ord! för starkt!?) varenda söndagkväll. Arbetsveckorna går i princip lika fort som helgerna, även om de förstnämnda känns betydligt längre på förhand. Nåja, det är snart helg och snart dax för en tradition som egentligen är för ung för att kallas tradition. VVV, Vellinge vs. Västkusten, en förra året bland vänner instiftad golftävling står för dörren. Förra året, på Kvarnby golfklubb, tog undertecknad en föga meriterande sistaplacering efter att ha skrapat ihop 15 poäng på 18 hål. Ni som spelar golf vet hur urbota uselt 15 poäng är, men för er andra vill jag exemplifiera. 15 poäng på 18 hål kan jämställas med att i fotboll förlora med 20-0 mot en på pappret jämnbördig motståndare. För en seglare är det som att ställa upp i Gotland runt och hamna på Bornholm. Undertecknad var bakfull (förmodligen fortfarande full under de inledande hålen), det är ingen ursäkt men en förklaring väl så dålig som alla andra tänkbara förklaringar. Hursomhelst är min revanschlusta enorm inför årets batalj i Göteborg.

***

Får slänga med en låt  idag också. Det är kul att tipsa.
Mink DeVille - Spanish Stroll

Grease i övergångsåldern

Igår jag gick och min dam och såg Mamma Mia. Förväntningarna var minst sagt uppskruvade efter att både biopublik och recensenter höjt filmen till skyarna, och med detta i åtanke blev jag nog lite besviken. Det är inte särskilt svårt att hålla sig för skratt när filmens skämt är av karaktären "kvinna närmre pensionen trillar i vattnet för att hon glömt hur man går i klackskor", "kvinnor och män närmre pensionen försöker dansa så som de gjorde i sin glans dagar" eller "kvinnor närmre pensionen pratar tjejsnack och snusk". Hade detta varit essensen i filmen hade jag jämställt den med en Stefan och Krister-buskis, och en dålig sådan dessutom. Tack och lov slipper jag göra denna liknelse då musiken är filmens huvudingrediens.

Mamma Mia är snarare klimakterie-Grease är buskis, och det är inte så nedsättande som det låter. Mer att spolingarna på Rydell high vuxit upp, fått barn och av en slump hamnat tillsammans i grekiska övärlden (okej, ju mer jag försöker beskriva desto mer haltar jämförelsen, men se filmen så fattar ni... kanske). Man har skickligt lyckats väva in ABBAs musik så att den ska passa filmens handling, utan att (med några få undantag) behöva ändra i låttexterna. Det var likaledes sällan man kände att det var scener som var onödiga och endast med i filmen för att låtarna skulle få plats, den kändes inte hopprafsad utan var tvärtom genomtänkt. Sånginsaterna var blandade. Meryl Streep sjöng förvånansvärt bra, men nog hör jag hellre Frida och Agnetha sjunga S.O.S än hör Pierce Brosnans plågade stämband försöka göra detsamma. Då pratar jag dock om soundtracket på CD, för i filmen är de mediokra sånginsaterna snarare ett charmigt inslag. Stellan Skarsgård sjöng direkt uruselt (och då håller jag igen), men det blir bara hjärtligt och roligt här. Liksaå var det befriande att man inte hade inövade och avancerade dansnummer.

Storyn, nja, det fanns en åtminstone en handling och dessutom en ganska söt sådan. Mamma Mia är en feelgood-film i dess rätta bemärkelse. Björn och Benny är mästare på att få sina låtar att leva vidare från generation till generation, de har en odödlig låtskatt och de vårdar den väl. Slutligen vill jag tacka manusförfattarna för att de inte fann plats åt den vidriga Fernando.


***

Jag var på skivmässa i helgen. Det var inte riktigt vad jag väntat mig, och jag blev i ärlighetens namn ganska bevsiken. Jag trotsade min magåkomma, och hoppades få rota skivbackar fulla av guldkorn för att sedan kunna få med mig ett par roliga LPs hem för en billig peng. Skivmässan bestod emellertid snarare av kringresande tyskar med backarna fulla hårdrocksskivor i nyskick som såldes till nypris. Tilltänkt kundkrets var de som vill ha sin Styx-samling komplett och är beredda att betala vad som helst för att få det. Utöver det kunde man hitta bootlegs till ockerpriser.

Mässan hade två plus. För det första ägde den rum på Amiralen, vårt gamla syndnäste från de sena tonåren. För det andra hittade jag faktiskt två lådor men blandade och billiga LP-skivor. I en av dessa hittade jag mitt enda köp för dagen. En gammal liveupptagning från 1963 med Trini Lopez, ni vet han som gjorde If I Had A Hammer, en låt som alltid får mig på gott humör.



***


Statoils gyrosbaguetter var riktigt läskiga. Sunkigt bröd, knappt någon sallad och segt kött. Avstå!

***

Förresten, kolla här! Coolaste musikklippet jag har sett på länge.


RSS 2.0